Tilbud om skoletjeneste – Indskoling

For de laveste klassetrin tilbyder vi skoletjenesteforløb, hvor børnene får mulighed for at dykke ned i Furesø-egnens lokalhistorie i form af bl.a. sagnfortællinger, gammeldags lege og undervisning på almueskolen.

 

Juleforløb: På loftet sidder nissen…

Julen står for døren og derfor vil Furesø Museer gerne invitere alle 1. klasser til juleforløb på Mosegaarden i Værløse. Temaet er nisser – de søde, de drillesyge, de hjælpsomme og de onde.
I forløbet skal eleverne på jagt i Mosegaardens udstillinger og finde spor efter de mange slags nisser der har huseret gennem tiden i historiebøgerne. Vi skal blandt andet snakke om hvor nissen stammer fra, hvad nissernes ”arbejde” er og hvornår den moderne julenisse opstod. Vi slutter som altid af med en leg.
Hele forløbet varer ca. 1 time.
Booking:
Juleforløbet kan bookes uge 48, 49 og 50. Der bookes efter først til mølle. Stedet er Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse
Forløbet bookes ved at kontakte Lise Milan Nielsen på limn@furesoe.dk eller på telefon 72165361.

 

Målgruppe: 1. klasse

Varighed: 45 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk eller tlf. 72 35 61 00

Sagntur – Lindorme, helheste og lygtemænd

På byvandring i Farum Landsby kommer eleverne med til bl.a. byens majtræ, kirken, den gamle smedje og søen, hvortil der er knyttet dramatiske sagn om skabninger som lindorme, drager, helheste og Kong Valdemars hofnar, Klaus Nar.

Imens eleverne kommer rundt i landsbyen, får de viden om folketro, sagn som genre og historiske spor, der kan fortælle om fortiden.

Målgruppe: 1. - 4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

”Stik skomagerens øje ud”

“Tyren i det Røde Hav” og “Stik skomagerens øje ud” var tidligere populære lege på landet. I museumshaven lærer eleverne lege, fra da deres tiptipoldeforældre var børn. Det kræver både balance, mod, kræfter, samarbejde og snilde. Eleverne lærer om, hvordan det var at være barn dengang, hvor børn på landet selv lavede legetøj af det, de fandt på gårdene. Eleverne laver også selv et stykke legetøj.

Målgruppe: 0. - 2. klasse

Varighed: 75 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Almueskolen

”Fader Vor”, spanskrør og skammekrogen var en del af skolegangen i Almueskolen i landsbyer som Værløse og Farum i slutningen af 1800’tallet. På museet oplever eleverne en mini-skoledag i en landsbyskole, hvor de bl.a. bliver undervist i datidens vigtigste fag såsom kristendom, matematik og skråskrift af skolens strenge ”Frøken Jensen”.

Som forberedelse til forløbet kan man downloade undervisningsmateriale og lærervejledning her.

Lærevejledning

Elevhæfte

Skoletiden

Målgruppe: 1. - 6. klasse

Varighed: 75 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Sagn og sokkedukker

Lindorme, en drage der vogter en skat og en datter med magisk hår er bare et lille udpluk af sagnfigurerne fra Furesø-området. På Mosegaarden hører børnene de lokale dramatiske fortællinger og leger lindorme-tagfat. Bagefter laver vi sokkedukker ud fra et af sagnene i det hyggelige gamle Gadekærshus.

Målgruppe: 4 - 6 år

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Købmandsliv på Cornelen

På købmandsgården Cornelen kan eleverne stifte bekendtskab med købmandslivet i starten af 1900-tallet. Hvilken rolle spillede købmanden i lokalsamfundet? Hvor kom varerne fra? Og hvad kan man egentlig få for en krone? I forløbet bliver både elevernes historiske og matematiske evner sat i spil, når de skal undersøge den gamle købmandsbutik.

Målgruppe: 2. - 4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Påskens magiske historie

I forløbet vil eleverne høre om, hvordan man fejrede påske på landet i 1800-tallet. Hvordan beskyttede man sig mod ondskab og hekse, der var særligt aktive i påsken? Hvad spiste man? Hvor kommer påskeægget og -haren fra? Og hvordan i alverden skaffede man “9 slags kål”? Til sidst i forløbet farver vi påskeæg med naturfarve (løg og kaffegrums) og pudser dem blanke med flæskesvær eller planteolie efter gammel tradition. Hver elev bedes medbringe et hvidt, hårdkogt æg. Museet stiller også æg til rådighed, hvis en elev har glemt det.

Forløbet kan bookes fra uge 10-15 og finder sted på Mosegaarden, Skovgårds Alle 37, 3500 Værløse.

Målgruppe: 3.-4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: limn@furesoe.dk eller tlf. 72 16 53 61