“En ulden affære” kan ses til d. 23 december 2021.

Udstillingen handler om fårets kulturhistorie med fokus på 1800-tallet og frem til 1940’erne.

Et gammelt mundheld lyder: ”Fåret har en guldfod, hvor det står og går”, og fåret var for ikke så længe siden en meget en vigtig brik i landbrugets økonomi. Det er det ældste husdyr vi kender og alligevel et lidt overset kapitel i vores historieskrivning. Det vil Mosegårdens kommende udstilling forsøge at råde bod på.

Fårets kulturhistorie går helt tilbage til Mellemøsten ca. 8.000 år f.Kr. Man mener, at fåret dengang blev gjort til husdyr, først ca. 4.000 år senere fandt man ud af at udnytte ulden fra fåret. I vores del af verden bliver ulden anvendt ca. 1.000 år senere, omend dateringen er noget usikker. Nogle af de tidligste og mest komplette fund af uld, vi har i Danmark, er dragterne fra bronzealderen, der kan dateres fra omkring 1.300 til 1.200 f.Kr.

I særudstillingen ”En ulden affære” åbner Mosegården dørene og folder fortællingen om fårets kulturhistorie ud. Fokus er på perioden fra 1800-tallet og frem til 1940’erne, hvor størstedelen af danskernes garderobe var lavet af uld, og hjemmenes udstyr af uldtekstiler signalerede beboernes kvalitetssans og smag for boligindretning. Men udstillingen beskriver og illustrerer også alle de andre måder, man udnyttede fåret på

Fårets kulturhistorie er både overraskende og fyldt med aha-oplevelser, som nok er et besøg værd.

Gratis adgang.