“En ulden affære” er fra 6.sep. til 28 feb.

Udstilingen handler om fårets kulturhistorie med fokus på 1800-tallet og frem til 1940’erne.

Fåret er det oversete husdyr i vores fortælling om landbruget og den selvforsynende husholdning. Der var en tid, hvor fåret absolut overgik grisen i antal på en dansk bondegård, og årsagen ligger i dets alsidighed og mange anvendelsesmuligheder. Et gammelt mundheld siger: ”Fåret har en guldfod, hvor det står og går” – hvilket fortæller lidt om den værdi, man tillagde det. Det er dyret, der bliver ved med at give flere gange om året. Fra fåret kom ulden til tøjet, i en periode hvor størstedelen af garderoben bestod af uld, men også boligen blev udstyret med uldtekstiler, der vidnede om kvalitetssans og smag for boligindretning. Fårets mælk kunne både bruges til ost, syltemælk mm. og når fåret blev slagtet, blev hver lille del udnyttet: blod, tælle, tarme, skind, kød, indvolde og knogler – det hele.