Tilbud om skoletjeneste – Indskoling

For de laveste klassetrin tilbyder vi skoletjenesteforløb, hvor børnene får mulighed for at dykke ned i Furesø-egnens lokalhistorie i form af bl.a. sagnfortællinger, gammeldags lege og undervisning på almueskolen.

 

Juleforløb: På loftet sidder nissen…

Julen står for døren og derfor vil Furesø Museer gerne invitere alle 1. klasser til juleforløb på Mosegaarden i Værløse. Temaet er nisser – de søde, de drillesyge, de hjælpsomme og de onde.
I forløbet skal eleverne på jagt i Mosegaardens udstillinger og finde spor efter de mange slags nisser der har huseret gennem tiden i historiebøgerne. Vi skal blandt andet snakke om hvor nissen stammer fra, hvad nissernes ”arbejde” er og hvornår den moderne julenisse opstod. Vi slutter som altid af med en leg.
Hele forløbet varer ca. 1 time.
Booking:
Juleforløbet kan bookes uge 48, 49 og 50. Der bookes efter først til mølle. Stedet er Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse
Forløbet bookes ved at kontakte Lise Milan Nielsen på limn@furesoe.dk eller på telefon 72165361.

 

Målgruppe: 1. klasse

Varighed: 45 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk eller tlf. 72 35 61 00

Sagntur – Lindorme, helheste og lygtemænd

På byvandring i Farum Landsby kommer eleverne med til bl.a. byens majtræ, kirken, den gamle smedje og søen, hvortil der er knyttet dramatiske sagn om skabninger som lindorme, drager, helheste og Kong Valdemars hofnar, Klaus Nar.

Imens eleverne kommer rundt i landsbyen, får de viden om folketro, sagn som genre og historiske spor, der kan fortælle om fortiden.

Målgruppe: 1. - 4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

”Stik skomagerens øje ud”

“Tyren i det Røde Hav” og “Stik skomagerens øje ud” var tidligere populære lege på landet. I museumshaven lærer eleverne lege, fra da deres tiptipoldeforældre var børn. Det kræver både balance, mod, kræfter, samarbejde og snilde. Eleverne lærer om, hvordan det var at være barn dengang, hvor børn på landet selv lavede legetøj af det, de fandt på gårdene. Eleverne laver også selv et stykke legetøj.

Målgruppe: 0. - 2. klasse

Varighed: 75 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Almueskolen

”Fader Vor”, spanskrør og skammekrogen var en del af skolegangen i Almueskolen i landsbyer som Værløse og Farum i slutningen af 1800’tallet. På museet oplever eleverne en mini-skoledag i en landsbyskole, hvor de bl.a. bliver undervist i datidens vigtigste fag såsom kristendom, matematik og skråskrift af skolens strenge ”Frøken Jensen”.

Målgruppe: 1. - 6. klasse

Varighed: 75 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Sagn og sokkedukker

Lindorme, en drage der vogter en skat og en datter med magisk hår er bare et lille udpluk af sagnfigurerne fra Furesø-området. På Mosegaarden hører børnene de lokale dramatiske fortællinger og leger lindorme-tagfat. Bagefter laver vi sokkedukker ud fra et af sagnene i det hyggelige gamle Gadekærshus.

Målgruppe: 4 - 6 år

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Købmandsliv på Cornelen

På købmandsgården Cornelen kan eleverne stifte bekendtskab med købmandslivet i starten af 1900-tallet. Hvilken rolle spillede købmanden i lokalsamfundet? Hvor kom varerne fra? Og hvad kan man egentlig få for en krone? I forløbet bliver både elevernes historiske og matematiske evner sat i spil, når de skal undersøge den gamle købmandsbutik.

Målgruppe: 2. - 4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Påskeæg og æggefarve

Hvorfor farver vi æg til påske? Og hvad handler påsken egentlig om? I påsketiden kan eleverne besøge Mosegaarden og lære om nogle af de forskellige påsketraditioner der fandtes i gamle dage og hvorfor vi fejrer påske. De skal selvfølgelig også selv farve påskeæg med naturlige ingredienser som man kan finde i sit køkken. Hvilken farve mon løgskaller, kål og kaffegrums giver? Og hvordan får man dem skinnende blanke? Når eleverne har hørt om påsken og farvet påskeæg, så leger vi gamle påskelege med æggene.
Varighed: Ca. 1,5 time
Hvornår: Forløbet er gratis og udbydes uge 14 og 15 i hverdagene mellem kl. 9-15.
Målgruppe: 1.-5. klasse, men man må gerne henvende sig med andre alderstrin også.
Booking: Man booker via museerne@furesoe.dk eller på tlf. 72 35 61 00 i tidsrummet 08.30-14.30.

 

 

En ulden affære – fra får til tøj

Fra d. 1. maj kan man på Mosegaarden i Værløse se udstillingen ”En ulden affære”, der handler om fårets og uldens betydning gennem tiden. I forløbet ”En ulden affære –fra får til tøj” vil eleverne både høre om fårets og uldens betydning for vores liv, mærke på forskelligt fåreuld, prøve at karte med gammeldags karter, farve garn med plantefarve og til sidst, lave et lille armbånd af uldgarn som de selvfølgelig må tage med hjem. Forløbet kommer til at sætte fokus på det store arbejde man tidligere lagde i at producere selv små stykker tøj, og hvordan man, frem for at smide det væk når det gik i stykker, reparerede og genbrugte lige til sidste uldtråd knækkede.
Fra 4. maj—september

Sted: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse.

Varighed: 90 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk eller på telefon 72 35 61 00.