Tilbud om skoletjeneste – Indskoling

For de laveste klassetrin tilbyder vi skoletjenesteforløb, hvor børnene får mulighed for at dykke ned i Furesø-egnens lokalhistorie i form af bl.a. sagnfortællinger, gammeldags lege og undervisning på almueskolen.

 

Juleforløb for 1. klasser

Julen står for døren og derfor vil Furesø Museer gerne invitere alle 1. klasser til juleforløb på Mosegaarden. Årets tema er ”gamle julelege.”

Forløbet:
I forløbet skal eleverne høre om, hvordan man fejrede jul i gamle dage. De skal høre om de sjove julestuer, hvor julelegene ofte blev så løsslupne at kongen endte med at forbyde dem, om den frække julebuk, der laver ballade hvis man ikke giver ham godter, og de skal selvfølgelig også selv prøve kræfter med nogle af legene.

Hvornår: Forløbet kan bookes i uge 48, 49 og 50. Den 7. december er desværre blokeret grundet andre arrangementer.
Hvor: Mosegaarden, Skovgårds Allé 37, 3500 Værløse.

Forløbet er gratis!

Målgruppe: 1. klasse

Varighed: 45 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk eller tlf. 72 35 61 00

Sagntur – Lindorme, helheste og lygtemænd

På byvandring i Farum Landsby kommer eleverne med til bl.a. byens majtræ, kirken, den gamle smedje og søen, hvortil der er knyttet dramatiske sagn om skabninger som lindorme, drager, helheste og Kong Valdemars hofnar, Klaus Nar.

Imens eleverne kommer rundt i landsbyen, får de viden om folketro, sagn som genre og historiske spor, der kan fortælle om fortiden.

Målgruppe: 1. - 4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

”Stik skomagerens øje ud”

“Tyren i det Røde Hav” og “Stik skomagerens øje ud” var tidligere populære lege på landet. I museumshaven lærer eleverne lege, fra da deres tiptipoldeforældre var børn. Det kræver både balance, mod, kræfter, samarbejde og snilde. Eleverne lærer om, hvordan det var at være barn dengang, hvor børn på landet selv lavede legetøj af det, de fandt på gårdene. Eleverne laver også selv et stykke legetøj.

Målgruppe: 0. - 2. klasse

Varighed: 75 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Almueskolen

”Fader Vor”, spanskrør og skammekrogen var en del af skolegangen i Almueskolen i landsbyer som Værløse og Farum i slutningen af 1800’tallet. På museet oplever eleverne en mini-skoledag i en landsbyskole, hvor de bl.a. bliver undervist i datidens vigtigste fag såsom kristendom, matematik og skråskrift af skolens strenge ”Frøken Jensen”.

Målgruppe: 1. - 6. klasse

Varighed: 75 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Sagn og sokkedukker

Lindorme, en drage der vogter en skat og en datter med magisk hår er bare et lille udpluk af sagnfigurerne fra Furesø-området. På Mosegaarden hører børnene de lokale dramatiske fortællinger og leger lindorme-tagfat. Bagefter laver vi sokkedukker ud fra et af sagnene i det hyggelige gamle Gadekærshus.

Målgruppe: 4 - 6 år

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk

Købmandsliv på Cornelen

På købmandsgården Cornelen kan eleverne stifte bekendtskab med købmandslivet i starten af 1900-tallet. Hvilken rolle spillede købmanden i lokalsamfundet? Hvor kom varerne fra? Og hvad kan man egentlig få for en krone? I forløbet bliver både elevernes historiske og matematiske evner sat i spil, når de skal undersøge den gamle købmandsbutik.

Målgruppe: 2. - 4. klasse

Varighed: 60 minutter

Booking via: museerne@furesoe.dk