Vores Historie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag den 12. maj ruller Furesø Museer ud med en campingvogn til Annexgården, Skandrups Alle 7 og bliver der frem til den 22. maj. Vi vil være der på hverdage fra kl. 15 til kl. 18 og i weekenden fra kl. 10 til kl. 13.

Kom og få en snak med museets folk. Vi vil meget gerne høre, hvad du kan fortælle om tiden fra jernbanen kom til egnen i 1906 og til kommunesammenlægningen i 2007. Vi er også meget interesserede i ting, tøj, cykler og andre transportmidler, fotos, dagbøger og andet fra dengang.

Furesø kommune har i de sidste hundrede år været gennem en rivende udvikling. Fra landbosamfund med små landsbyer i de to gamle sognekommuner, Værløse og Farum, til en moderne velfærdskommune, som vi kender den i dag.

Den historie vil Furesø Museer gerne vise i en ny permanent udstilling. Og hvem er bedre til at fortælle Furesø’s historie end de mange borgere, unge som gamle, der lever her? Derfor inviterer museet alle interesserede til at bidrage til vores nye udstilling.

Ny lille særudstilling på Mosegården om ”Værløseskolen”

I første halvdel af 1900-tallet havde man i Værløse den såkaldte Værløseskole, som bestod af tre billedkunstnere: Edvard Sarvig, Hans Knudsen og Rudolf Jacobsen. Hans Knudsen, som var den ældste af de tre, regnes for gruppens grundlægger. De tre kunstnere udsprang af miljøet på Charlottenborg, var alle bosat sig på værløsegenen og inspirationen til malerierne blev fundet i naturen og menneskene på egnen. Motiver, der alle var tilstede i rigt omfang.

Fælles for Sarvig, Knudsen og Jacobsen var den naturalistiske stil – særligt inspireret af L.A. Ring – med et strøg af impressionisme. Malierne forfaldt ikke til nostalgi og romantisering, men indeholdt alligevel en stor følsomhed og nuancerigdom.

Det kunne fra tid til anden ske, at en af dem kom i bekneb med at betale en regning til kommunen.  At være kunstmaler var næsten altid ensbetydende med meget svingende indtægter. Problemet blev ofte elegant løst med et maleri til et af de kommunale kontorer. Det var ikke et dårligt bytte for kommunen og i dag kan vi glæde os over de gode kunsterhvervelser, det blev til. Flere af dem er nu udstillet på Mosegården.

”Hvad siger fortiden? – Arkæologiske perler fra Nordsjælland”

Fotoudstillingen Hvad siger fortiden? præsenterer nogle af Nordsjællands betydeligste arkæologiske genstande, som alle har unikke historier. Tilsammen skaber de en fortælling om en spændende fortid i Nordsjælland. En del af disse fund stammer fra Furesø Kommunes område.

Fundene er imponerende og vil i mange tilfælde blot være smukke at se på, fordi de er spektakulære eller har finurlige detaljer. Udstillingen giver, foruden de smukke fotos, baggrundsviden, så fundene sættes ind i den rette kontekst og åbner for fortællingen.

Genstandenes skønhed, skrøbelighed og historie er blevet levendegjort i et samarbejde mellem den arkæologiske tolkning og fotografens linse. Udstillingen skal begejstre og forundre, og vi håber, at du får en følelse af, at fortiden har talt til dig – og at den siger dig noget.

Udstillingen er blevet til i samarbejde mellem Furesø Museer og Museum Nordsjælland. Fotograf Phillip Nørgaard og Nationalmuseet har taget billederne.”

Udstillingen kan se i Værløse Bymidte (ud for Bymidten 82) fra d. 10. til d. 30. maj.