Fortællinger fra Furesø – vores permanente udstilling

Med den permanente udstilling Fortællinger fra Furesø samler Mosegaarden lokalhistorien fra både Værløse og Farum. Her er fokus på de lokale fortællinger lige fra beretningen om Lars Larsens første flyvetur med sit hjemmebyggede svævefly til historien om drabet på en tysk soldat på Farum Hovedgade under besættelsen. Historierne bliver vakt til live gennem lyd, fotos og genstande.

Udstillingens tidslinjer og historiske kort giver besøgende mulighed for at danne sig et kronologisk overblik over udviklingen i Furesø Kommune. Hvordan livet i oldtiden og i middelalderen har udspillet sig, og hvordan udviklingen inden for bl.a. skovdrift, skoler, kirker, det politiske styre, teknik og forsyning generelt har formet sig, er beskrevet i en særskilt afdeling. I samme afdeling gives også en gennemgang af bebyggelseshistorien fra oldtidens bopladser til luksuslejlighederne på Laanshøj.

Det har fra starten været vigtigt for museet at lave en så fleksibel udstilling som muligt. Ved at vælge tematisering frem for én lang kronologisk fortælling fra flintøkse til forstadsliv, giver museet besøgende frit spillerum til at bevæge sig rundt i udstillingen og håndplukke lige præcis den del af historien, som vedkommende finder mest interessant.

Legetøj. Ikke kun for sjov…

Husker du dit første legetøj? Hvilket legetøj holdt du mest af, da du var barn?

Vi mennesker har til alle tider leget, især i barndommen.  Vi har leget, fordi det er sjovt, og fordi vi ikke har kunnet lade være. Men vores lege har ikke kun været til fornøjelse, de har også forberedt os til voksenlivet. For med livet som voksen følger ansvar for vores familie og vores medmennesker. I dag kommer legetøj i mangfoldige udgaver, ligesom det såkaldt rigtige liv.

I museets magasiner opbevares legetøj fra Furesø, som børn igennem generationer har ejet. Det er tydeligt, at legetøjet har været elsket og brugt flittigt. Dukkerne er slidte, legetøjsbilerne skrammede og spillene mangler brikker, drengenes legetøj måske lidt mere end pigernes. Samlingen afslører også forskellen på rig og fattig. I de velstående familier var der råd til at købe fint forarbejdet legetøj til børnene, mens børnene i husmandsfamilierne og landarbejderens børn fik hjemmelavet legetøj til den sparsomme tid, der var at lege i.

I denne lille udstilling kan du se et udsnit af, hvad børn fra Værløse og Farum gennem de sidste 150 år har leget med før computerspil og iPads gjorde deres indtog. God fornøjelse!