Mosegaarden

Mosegaarden i Værløse, som daterer tilbage til slutningen af 1700-tallet, danner rammerne om lokalhistorien i Furesø Kommune. Gården har fungereret som museum siden 1960’erne. I 2007 blev Mosegaarden og Farums Arkiver- og Museer lagt sammen til ét lokalhistorisk museum for Furesø Kommune.

Med den permanente udstilling Fortællinger fra Furesø samler Mosegaarden lokalhistorien fra både Værløse og Farum. Her er fokus på de lokale fortællinger lige fra beretningen om Lars Larsens første flyvetur med sit hjemmebyggede svævefly til historien om drabet på en tysk soldat på Farum Hovedgade under besættelsen.  Historierne bliver vakt til live gennem lyd, fotos og genstande.

Udstillingens tidslinjer og historiske kort giver besøgende mulighed for at danne sig et kronologisk overblik over udviklingen i Furesø Kommune. Hvordan livet i oldtiden og i middelalderen har udspillet sig, og hvordan udviklingen inden for bl.a. skovdrift, skoler, kirker, det politiske styre, teknik og forsyning generelt har formet sig, er beskrevet i en særskilt afdeling. I samme afdeling gives også en gennemgang af bebyggelseshistorien fra oldtidens bopladser til luksuslejlighederne på Laanshøj.

Det har fra starten været vigtigt for museet at lave en så fleksibel udstilling som muligt. Ved at vælge tematisering frem for én lang kronologisk fortælling fra flintøkse til forstadsliv, giver museet besøgende frit spillerum til at bevæge sig rundt i udstillingen og håndplukke lige præcis den del af historien, som vedkommende finder mest interessant.