Tilbud om skoletjeneste – Mellemtrin
For klasser på mellemtrinnet tilbyder vi skoletjenesteforløb, hvor der bliver sat fokus på både gammel og nyere historie.
Almueskolen
Fadervor, spanskrør og skammekrogen var en del af skolegangen i almueskolen i landsbyer som Værløse og Farum i slutningen af 1800-tallet. På museet oplever eleverne en mini-skoledag i en landsbyskole, hvor de bl.a. bliver undervist i datidens vigtigste fag såsom kristendom, matematik og skråskrift af skolens strenge frøken Jensen.
Som forberedelse til forløbet kan man downloade undervisningsmateriale og lærervejledning her.
Sagntur – Lindorme, helheste og lygtemænd
Lindorme, drager der vogter skatte og en pige med magisk hår er bare nogle af sagnfigurerne fra Furesø-området. På byvandringen i Farum Landsby kommer eleverne med til bl.a. byens majtræ, kirken, den gamle smedje og Farum Sø, hvortil der er knyttet dramatiske sagn om skabninger som lindorme, drager, helheste og Kong Valdemars hofnar, Klaus Nar.
Imens eleverne kommer rundt i landsbyen og hører om de spændende sagn, får eleverne også viden om folketro, sagn som genre og historiske spor, der kan fortælle om fortiden.
Købmandsliv på Cornelen
På købmandsgården Cornelen kan eleverne stifte bekendtskab med købmandslivet i starten af 1900-tallet. Hvilken rolle spillede købmanden i lokalsamfundet? Hvor kom varerne fra? Og hvad kan man egentlig få for en krone? I forløbet bliver både elevernes historiske og matematiske evner sat i spil, når de skal undersøge den gamle købmandsbutik.
På sporet af historien – Kulturstafet
Hvert år inden sommerferien bliver 5. klasserne i Furesø Kommune tilbudt en kulturhistorisk vandring i lokalområdet, hvor de kommer rundt til spændende historiske spor.
Kulturstafetten bliver afholdt kort tid inden sommerferien.
Kontakt Furesø Museer for mere information om årets kulturstafet i Nørreskoven.
Målgruppe: 5. klasse
Da folketroen styrede livet – Helheste, Åmænd og Ellefolk
Der findes tro – og så findes der folketro. Hvad er forskellen? Tag eleverne med på en byvandring i Farum Landsby, hvor de hører forskellige grumme historier om dengang folketroen styrede livet og døden. Hør om helhesten der varsler død, om Åmanden der kræver sit drukneoffer, om fødsler i dølgsmål, og om alle de dagligdags ritualer man brugte for at holde det onde for døren og for at sikre en frugtbar fremtid. I forløbet får eleverne viden om, hvordan folketroen blev brugt til at styre hverdagens gøremål og til at give en form for kontrol over eget liv, som den officielle tro ikke kunne give. Historie: Eleven har viden om enkle sammenhænge mellem fortidsfortolkninger og nutidsforståelser.
Mødested: Majtræet i Farum Landsby, hvor Farum Hovedgade og Kålundsvej 1A mødes.
Påskens magiske historie
I forløbet vil eleverne høre om, hvordan man fejrede påske på landet i 1800-tallet. Hvordan beskyttede man sig mod ondskab og hekse, der var særligt aktive i påsken? Hvad spiste man? Hvor kommer påskeægget og -haren fra? Og hvordan i alverden skaffede man “9 slags kål”? Til sidst i forløbet farver vi påskeæg med naturfarve (løg og kaffegrums) og pudser dem blanke med flæskesvær eller planteolie efter gammel tradition. Hver elev bedes medbringe et hvidt, hårdkogt æg. Museet stiller også æg til rådighed, hvis en elev har glemt det.
Forløbet kan bookes fra uge 10-15 og finder sted på Mosegaarden, Skovgårds Alle 37, 3500 Værløse.